Blog

Viktigt med köpeavtal

När man får hem den lilla valpen är det viktigt att själv veta vad du kan förvänta dig vid ankomsten.

Du bör känna till är att valparna inte får lämna sin mamma före 8 veckors ålder och det är då som tidigast du kan hämta din valp. Många kennlar väljer idag att låta valparna stanna hos tiken längre än så vilket kan vara bra för deras utveckling. De flesta uppfödare är positiva till att du kommer på flera besök innan det är dags för den stora dagen då valpen ska flytta. När du hämtar valpen ska du få ett köpeavtal, ett registreringsbevis och ett besiktningsintyg för din valp som inte får vara äldre än 7 dagar. Du ska även få ett vaccinationsintyg och din uppfödare bör även ge dig ett schema för avmaskning och kommande vaccinationer. Valpen ska vara id-märkt. Idag märks de flesta hundar med ett data-chip. Tidigare var det vanligare med en tatuering i örat. Du ska få en ägaranmälningsblankett med alla hundens uppgifter som du ska skicka in till Svenska Jordbruksverket.

När du köper en hund ska du alltid få ett skriftligt köpeavtal även om du köper den privat. Uppfödare anslutna till Svenska Kennelklubbens måste använda sig av SKK:s egna avtal, och de får inte göra några tillägg eller ändringar.

Orsaken till att Svenska Kennelklubben har tagit fram köpeavtal som kennlarna måste använda är att försäljningar som sker utan avtal eller med otydligt skrivna avtal ofta leder till problem. I deras köpeavtal stadgas till exempel vad som avses med dolda fel, vad som är giltigt vid reklamation, återköp, avbeställning, och mycket mer, Köpeavtalen är reserverade uppfödare som är godkända medlemmar i Svenska Kennelklubben.

För SKK:s uppfödare är det obligatoriskt att id-märka valpen, och det innebär att man kan söka upp hunden i SKK:s register om den springer bort. För att hitta dig som registrerad ägare behöver dina kontaktuppgifter anmälas till Djur-ID.se som är SKK:s ägarregister. Anmälningsavgiften är redan betald av din uppfödare.

I Sverige är det även lag på att hundar ska vara registrerade i Jordbruksverkets hundregisterDet registret är inte ett register över vem som äger hunden, utan det är ett ansvarsregister. Du måste registrera din hund innan den är fyra månader om du köper den som valp.

I de fall du köper en hund som är äldre än 12 veckor ska du märka och registrera den inom fyra veckor. Lagen kom till på grund av problem med farliga eller aggressiva hundar. Det behövde bli enklare att se vem som ägde en hund som uppträdde illa eller som var lösspringande. Både Polisen, Tullverket och våra länsstyrelser ska komma åt uppgifterna. Man kan välja att ha sina kontaktuppgifter offentliga eller om det bara är myndigheterna som har tillgång till informationen.

Man betalar inte längre hundskatt i Sverige utan den kommunala skatten som betalades tidigare avfördes 1996.

fusion