Ett annat alternativ till valp kan vara en vuxen omplaceringshund. Det kan finnas flera fördelar med att få hem en vuxen redan rumsren hund som dessutom inte kräver lika mycket hundtillsyn som den unga valpen. De flesta raser har en egen rasklubb som ofta bedriver egen omplaceringsverksamhet inom sin egen ras. Ibland finns den informationen på rasklubbens hemsida, vissa rasklubbar har även en egen meny för vuxna hundar där man kan kontakta hundens uppfödare eller nuvarande familj.
Det som är positivt när man tar sig an en vuxen omplaceringshund är att man ofta får möjlighet att träffa hunden återkommande gånger innan ett beslut fattas om man vill överta hunden. Det ger dig möjlighet att se alla hundens olika sidor, se hunden i olika miljöer och i bästa fall även få tid att skola in den i er miljö. Många djurhem och föreningar som vill hundens bästa har även ett inskolningsprogram där man träffar hunden återkommande gånger och när hunden behöver träning så finns den informationen på förhand, för att det ska bli en så match som möjligt.
Det finns flera anledningar till att en hund behöver omplaceras senare i livet. Till de vanligaste hör ändrade livsförhållanden som en skilsmässa, att man fått små barn som nu tar den tid som hunden tidigare fick, eller att hushållet fått förändrade arbetstider så att hunden blir ensam för lång tid. Det är även vanligt att hundar i alla åldrar omplaceras efter sjukdom eller dödsfall.
Det finns många föreningar i Sverige som säljer gatuhundar. Dock varnar Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt för både smitta och djurskyddsmässiga aspekter. En svensk hund kan bli ett tryggare val då den har en dokumenterad bakgrund.
Om man tar över en vuxen hund kan det vara bra att känna till att du bör på ett köpeavtal även för den vuxna hunden. När omplaceringen sker privat kan man med fördel köpa färdigtryckta köpeavtal hos en bokhandel. Du ska även ha hundens vaccinationsbok och om möjligt även överta hundens befintliga försäkring. Att ha sin hund försäkrad är absolut att rekommendera då riskerna för veterinärvård är höga idag. Om du har möjlighet att överta en befintlig försäkring blir det ingen karens i försäkringen och den är gällande med samma villkor som den tidigare hundägaren hade. Om du ny-försäkrar en hund kan du få både karens och undantag i försäkringen för redan kända skador eller sjukdomar. Tidigare var det inte möjligt att försäkra en äldre hund, men numera är det flera försäkringsbolag som erbjuder heltäckande försäkringar även för seniorhundar. Det lönar sig att jämföra olika villkor på internet.
Om den vuxna hunden har varit sjuk, skadad eller till och med opererad innan kan du be om att få din nya hunds veterinärjournal faxad till din egen veterinär.