Blog

Gatuhundar

Vissa som skaffar hund vill ha en valp, andra vill ha en äldre hund för att slippa den jobbiga valptiden och att valpen lämnar små pölar och korvar här och där. Äldre hundar hittas som omplaceringar på hundstall eller på exempelvis Blocket, men det finns ett alternativ till. Hundar från andra länder, så kallade gatuhundar, kan hittas i alla olika åldrar, storlekar, former och färger.

Vad är en gatuhund?

En gatuhund är en herrelös hund som antingen blivit övergiven eller levt hela sitt liv på egen hand som en kringstrykare. I många länder finns ett överflöd av hundar och hunden är inte mycket värd. Det finns heller inte samma djurskyddslagar som det finns i Sverige. Dessa kringstrykande och herrelösa hundar samlas ibland upp och sätts på temporära hundstall och inhägnader i väntan på avlivning eller så kallad adoption. Dessa hundar är av varierande ålder, allt från valpar till gamla hundar och många av dem bär spår av gamla skador eller har nyare skador eller sjukdomar som behöver behandlas. Olika insamlingar sker ofta för att kunna hjälpa på plats med veterinärkostnader och kastreringar för att minska gatuhundsproblemet, men även för att kunna forsla hit specifika hundar eller kunna behandla hundar för särskilt svåra skador. Ofta råder en mentalitet om att allt ska räddas till varje pris även om hunden blir trebent, enögd eller på annat sätt inte intakt.

Att tänka på med gatuhund

En hund som kommer från gatan har ofta ett tragiskt bagage med sig. Den kanske aldrig har bott inomhus, inte är rumsren och har problem med eller är rädd för människor eller andra hundar. Den kanske heller aldrig har gått i koppel, och den kommer inte på inkallning. Allt måste ofta läras om och läras in. För att synas i trafiken när ni övar är det bra om du kan använda en reflexväst med tryck både till dig och till hunden. Ni blir lättare att upptäcka för alla och om hunden skulle ta sig ur kopplet syns den lättare om den också har en reflexväst.

Shelters

När det kommer till just gatuhundar är det en ganska stor handel. Det förekommer att hundar föds upp i stora hägn och på gårdar under sämre förhållanden, och detta är en planerad uppfödning som enbart går ut på att tjäna pengar på att sälja hundar. Hundarna saluförs som gatuhundar med tragisk bakgrund och en snyfthistoria om sig själva eller sin mamma, och folk i andra länder tycker synd om dem och ”adopterar” dem via olika föreningar. Många av dessa gatuhundar är alltså inte gatuhundar, utan dåligt uppfödda blandrashundar som fötts endast för att ge någon en inkomst.

Smittspridning

Hundar från andra länder som inte är vaccinerade enligt föreskrifterna eller som inte har genomgått rätt hälsotester kan sprida smittor i Sverige och föra in sjukdomar som inte normalt finns här. Rabies är en av dessa. Det är inte ovanligt att gatuhundar har falska papper på vaccinationer och dylikt och därigenom är smittspridare. Se till att du har koll på införselregler om du planerar att föra in en gatuhund i landet, och se till att den är vaccinerad och frisk.

fusion