Blog

Socialisera mera?

Det pratas mycket om att valpen ska socialiseras när den kommer hem till sin nya familj, men vad innebär detta i praktiken och hur ska man göra?

Socialisering

Att socialisera din hund innebär att utsätta den för de vanliga miljöerna i samhället så att den vänjer sig och känner sig bekväm istället för att bli rädd och nervös. Du kan till exempel sätta dig med valp och godispåse och göra kontaktövningar på din lokala tåg- eller busstation, eller gå förbi konstiga ställen som byggarbetsplatser, viadukter och torg. Ta det bara lugnt och låt nu inte vareviga människa hälsa på valpen. Bara för att ni befinner er ute och socialiserar betyder inte det att valpen är ett offentligt gosedjur. Öva på kontakten istället så får folk omkring titta på.

Burar

Hunden behöver också vänja sig vid att åka bil, och för det behövs en sele som knäpps i bältet, ett lastgaller till bakluckan eller en bilbur. Ska ni iväg på utställning eller hälsa på vänner kan hunden behöva en plats att krypa in på för att få vara ifred, och en mobil hundkoja i form av en canvasbur fungerar klockrent när omvärlden blir för mycket. Surfa in hos Kellfri.se och titta på deras bilburar och canvasburar till hund. Bra kvalitet och bra priser så att det blir säkert för din hund att åka i bilen eller få ett eget krypin om ni är iväg.

Miljöträning

När du miljötränar så tänk på att det ger dig en möjlighet att upptäcka vad hunden är rädd för och vad ni kan behöva träna mer på. Blir hunden lite rädd så är det bästa att ignorera rädslan, att inte försöka locka fram den till det som är farligt utan bara låtsas som ingenting. Gör kontaktövningar och belöna vid kontakt så att hunden fokuserar på dig istället och på så vis glömmer bort vad som nu verkade skrämmande. Återkom gärna några dagar senare till samma plats och titta vidare, nu kanske hunden inte reagerar lika mycket. Att socialisera på rätt sätt är viktigt, SKK tipsar därför om miljöträning på sin webbsida.

Behöver hunden leka med alla andra hundar?

Några tänkvärda ord ifrån hundcoachen Fredrik Steen behandlar den retoriska frågan om all socialisering är bra socialisering. Han gör jämförelser med vargar som socialiserar med varandra i den egna gruppen men i största mån respekterar och undviker andra vargflockar.

Många hundar idag verkar ha ganska svårt med hundmöten och hundspråk. Många hundar är analfabeter på hundspråket och det skapar konflikter. För att undvika att din hund blir en analfabet kan du välja ut några stabila och lugna äldre hundar som brukar gå bra ihop med andra hundar. Låt din valp träffa dem och leka, prata, nosa och bara vara. Valpen kommer snabbt att lära sig vad som gäller och bli mer säker på hur den ska tolka andra hundars signaler.

Ett annat bra sätt är att gå kopplade hundpromenader ihop med andra. Låt då inte hundarna hälsa för mycket eller springa lösa och leka, utan gå koppelpromenader i grupp. Detta är väldigt nyttigt för toleransen mot andra hundar.

Lycka till!

fusion