Blog

Hundgård – ett bra alternativ

Det är inte alla människor som har möjlighet att gå ut på sin egen tomt på morgonen, dricka morgonkaffe i lugn och ro och bara titta ut över den vackra naturen. Vissa har dock den förmånen och är du hundägare kan man dra nytta av marken på många olika sätt. En hund är en levande varelse som behöver få vistas mycket utomhus för att må bra. Om du har tillräckligt mycket yta att jobba med kan du sätta upp din egen hundgård.

Det finns flera sätt att gå tillväga för den som vill bygga en hundgård. Det vanligaste är att man använder sig av ”färdiga” hundgårdar som man bara monterar ihop själv. Dessa hundgårdar består vanligtvis av olika sektioner som du enkelt skruvar ihop med varandra. Om man vill kan man naturligtvis även bygga en själv, t.ex. med hjälp av cement och hönsnät. Fördelen med att köpa en färdig hundgård är dock att du slipper allt jobb och att du dessutom får material som är framtaget specifikt för ändamålet.

Rätt storlek på hundgården

Det är viktigt att du kontrollerar så att du verkligen har rätt storlek på hundgården. På Jordbruksverkets hemsida kan du bland annat läsa om vilken storlek som gäller beroende på hur många hundar det är som ska vistas i hundgården. Hundarnas storlek har naturligtvis även en stor betydelse. En större hund kräver en större hundgård.

Viktigt att vara medveten om är att även om en hund har tillgång till en hundgård så behöver hunden rastas varje dag. Om hunden vistas dagligen i hundgården så ska hunden ändå få komma ut på en längre promenad (vid en annan plats än vid hundgården) varje dag vid minst ett tillfälle. Man ska alltså inte se hundgården som ett alternativ till daglig motion.

Utrusta hundgården rätt

En hundgård får inte se ut hur som helst. Det finns regler att följa. Bland annat måste du se till att det finns möjlighet till skugga i hundgården. Om inte hela gården ligger i skugga ska åtminstone en del av den befinna sig där. Utöver skugga måste hunden också ha en plats där den kan vila. Denna plats ska alltid vara upphöjd från marken, t.ex. så kan man använda sig av lastpallar eller bygga en upphöjning själv. I hundgården ska din hund även få tillgång till friskt vatten under hela tiden som hunden befinner sig där.

Vill du sätta upp en hundgård på din tomt, men är osäker på vad som gäller? Oroa dig inte! Genom ett snabbt samtal till ovan nämnda Jordbruksverket eller genom att söka information på nätet kan du på ett kick få reda på vilka regler och lagar som du måste följa. Genom att följa dessa kan du ha hunden i hundgården och samtidigt se till att den mår bra och kan njuta av vädret så mycket som möjligt.

fusion