Blog

Köpa hund – allt du behöver tänka på!

Dagen är äntligen här och du ska köpa dig din alldeles egen hund. Kanske är det din första hund någonsin eller så är det dags för ett till fyrbent tillskott i familjen. Oavsett om du har ägt en hund tidigare eller inte är det mycket som du måste tänka på. Har du haft en hund tidigare har du dock troligtvis redan koll på vad du behöver ha redo innan hunden kliver innanför dörren, men för den som är nybörjare inom ämnet kan det vara skönt att ha lite mer förberedelse.

Innan du köper hunden

Innan du börjar att besöka olika uppfödare och titta på diverse hundar behöver du fundera på om din vardag kan hantera alla de situationer som kan uppstå när du har hund. Du behöver t.ex. säkerställa att du har den tid som krävs för att du ska kunna gå ut med hunden och ge den all uppmärksamhet som den behöver. Du behöver även se till att din ekonomi är tillräckligt god för att ha en hund. Själva inköpet är inte det svåraste och kan t.ex. finansieras med Capcito eller annan låntagare. Capcito kan dock hjälpa dig med mer än bara lån. Här kan du som företagare även sälja din fakturor. Däremot måste du säkerställa att du har råd med kostnader som foder, veterinär, försäkringar och utrustning och tillbehör till din hund.

Hitta en seriös uppfödare

Att hitta en seriös uppfödare är egentligen inte svårt, eftersom det finns så många bra i Sverige att välja mellan. Det som däremot kan kännas klurigt är att skilja de oseriösa mot de seriösa. Ett bra alternativ är att vända sig till Svenska Kennelklubben (SKK). Hos Svenska Kennelklubben listas alla hunduppfödare i Sverige som följer de regler och lagar som är uppsatta för hunduppfödning. Kom ihåg att aldrig köpa en hund innan du har bestämt ett möte med uppfödaren och kan se under vilka förhållanden som hundarna bor. En seriös hunduppfödare ska kunna besvara alla frågor som du har gällande hundarna, rasen och t.ex. foder. Du har också rätt att få komma och besöka hunden flera gånger innan du bestämmer dig – om du så önskar.

Förbered ditt hem

När du har säkerställt att du har en vardag som kan klara av en hund så är det dags att förbereda hemmet. Se till att hunden har en egen hundsäng, korg eller filt där den kan gå undan och vila när den behöver. Du behöver också se till att du har koppel och halsband klara, alternativt ett sele om du hellre föredrar. Om det finns några rum i hemmet som du inte vill att hunden ska ha tillgång till kan det vara bra att förbereda med säkerhetsgrindar. Se till att hunden har en vattenskål och en matskål redo vid hemkomst och förberedd genom att köpa in ett passande foder.

fusion