Blog

Roliga aktiviteter för hunden utomhus

Med en hund behöver du aldrig ha tråkigt, de flesta hundar har en oändlig energi och är pigga på vilka aktiviteter du än erbjuder. Dock är inte hundarna själva så uppfinningsrika utan kräver att du som husse eller matte ska ta initiativet till att hitta på aktiviteter, vilket kan kräva en del kreativitet och inspiration. Många hundar gillar dessutom att ta det lugnt och slappa inomhus för att sedan ge järnet när de är utomhus. Även om hunden mest aktiveras utomhus kan det ändå vara bra att ha en hemförsäkring hos till exempel då många hundar hittar på bus inne ändå. Det krävs inte heller att man är medlem på en brukshundsklubb och är med i organiserade aktiviteter som lydnad eller agility för att hunden ska tycka att det är kul, utan det finns massor av andra saker att hitta på tillsammans:

Dog parkour

Dog parkour är inte så avancerat som det låter och kräver inte att hunden ska göra några hopp eller konster, utan är mer fokuserat på balansövningar, styrka, problemlösning och att stärka hundens självförtroende. Det kräver inte heller någon utrustning utan man tar vad man hittar i form av bänkar, utrustning på lekplatser, murar, staket, nedfallna träd och liknande. (Om du tänker träna hunden vid en lekplats, var noga med att gå dit när den är tom för att inte störa någon och se till att hunden är rastad innan). Se till att börja med enkla saker som att låta hunden hoppa upp på bänkar och så vidare, för att sedan trappa upp svårigheten och kanske låta hunden balansera på smalare räcken till exempel. Det viktigaste är att hunden tycker att det är kul och att den får belöning när den gör rätt.

Lägga spår

Hunden har en fantastisk nos och det är perfekt att utnyttja när man ska aktivera den. Att gå ut i skogen och lägga ett spår är något som de flesta hundar tycker är kul och det går att variera på flera olika sätt. Om din hund är lydig och kan stanna kvar när du ber den så kan du springa iväg och gömma dig själv en bit bort så att hunden får leta efter dig när du ropar. Detta kräver dock att hunden är lydig och att du kan lita på att den inte springer iväg om något annat intressant dyker upp. Du kan också gömma en av hundens leksaker som den får leta efter, och även här trappa upp svårighetsgraden genom att göra längre spår.

Andra aktiviteter

En aktivitet som brukar bli populär hos hundarna är att gömma godis i träd och låta dem leta efter det. Tänk bara på att inte gömma godiset för högt upp utan det ska vara enkelt för hunden att nosa upp det. Du kan också underhålla hunden genom att ta med den ut på en spring- eller löptur, vilket brukar vara uppskattat.

fusion