Hundutställningar började som en välgörenhetstillställning för den engelska överklassen och satte fart på bevarandet av de populäraste rashundarna. Idag är utställning en exteriörbedömning som man kan använda vid utvärdering av aveln. Hunden bedöms efter hur väl den faller inom rasstandard. Det har även blivit en tävlingsgren, junior handling, för ungdomar. I junior handling handlar det inte om hur vacker hunden är utan hur den som håller i kopplet, handlern visar upp hunden. En välvisad hund är lättare för utställningsdomaren att bedöma, sporten junior handling är en träningsform för morgondagens proffs-handlers kan man säga.
Nu behöver man inte vara proffs för att ställa ut sin hund. Kanske ska hunden gå i avel med tiden och behöver få en exteriörbedömning för att se om den är avelsmaterial eller inte, eller kanske man helt enkelt är ute efter att träffa annat hundfolk och ha en trevlig dag och göra något kul med sin hund. Men hur börjar man då?
Jo, först och främst måste man ha en renrasig och registrerad hund med stamtavla. Sedan behöver man oftast tillgång till en hundvänlig transport, oftast en bil. Att tänka på när man transporterar hund är att det finns vissa regler kring detta, och på Jordbruksverkets hemsida kan man läsa mer om vad som gäller. Hunden måste även vara vaccinerad och på utställningsplatsen skall giltigt vaccinationsintyg uppvisas. Hos SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, kan man läsa mer om vaccinationer och vad som är bra att veta om man tar med sin hund på utställning utomlands.
Före utställningen är det lite saker att tänka på. Man kan behöva träna med sin hund på att gå fint i koppel samt att stå stilla i några minuter utan att sätta sig, klia sig eller börja nosa runt. Hunden ska även lära sig att man lyfter på läpparna och tittar på tänderna. Innan man anmäler sig är det även bra att veta vilken klass man ska anmäla sig till, och givetvis vilken utställning, och det kan man hitta hos SKK.
Dagarna innan utställningsdagen är det dags att se till att hunden är ren och fin, man kan behöva fintrimma den lite och kanske klippa lite här och där. Man ska också packa ner allt man ska ha med sig. Har man många hundar att piffa till så kan det lätt bli lite stökigt och rörigt där hemma, och vem har tid att städa innan en utställning? För att underlätta ringer man bara till någon som jobbar med Flyttstädning och annan städning i Nacka och så kan man till fullo ägna sig åt ”Stora Stockholm” i Älvsjö eller vilken utställning man nu anmält sig till.
Väl framme ska man hitta rätt utställningsring och slå upp sina grejer och förbereda hunden, samt hålla koll på vilket nummer det är i ringen så man inte missar sin tur. Under några intensiva minuter har man sin chans att visa hunden ifrån sin bästa sida och det viktigaste man ska tänka på är att oavsett hur det går och vilka resultat man får så är det fortfarande samma goa hundkompis som man hade tidigare.
Lycka till!