Blog

Livsmedel som kan vara skadligt för hunden

Hundar vet hur de ska göra för att få smaka mat från husses och mattes tallrik, kanske till och med från gästernas. Det är vanligt att hundar får en hel del godsaker som inte hör den ordinarie hundmaten till, genom att tindra vackert med ögonen. Det är helt enkelt inte så lätt att säga nej i sådana stunder, men för hundens bästa bör det oftast bli ett nej. Hundmat och hundgodis är anpassat efter hundens behov, men då människan och hundens anatomi ser väldigt olika ut så kan din mat dessvärre vara skadlig för din hund. Därför gäller det att vara observant på maten kring hunden samt att informera gäster och besökare om farliga livsmedel de inte får lov att bjuda på.

Ska inte hunden få något gott?

Givetvis ska du kunna unna din hund lite godare mat då och då, men det gäller givetvis att du kollar upp vilken mat som är lämplig om du nu väljer att sträcka dig utanför den traditionella hundmatens ramar. Det finns faktiskt hundägare som själva bakar hundvänliga kakor till kalasen, vilket kan passa utmärkt medan du äter något både fint och gott från dintårta. Därutöver finns det massor av hundgodis som du kan ge till din hund.

Livsmedel att se upp för

Det finns en hel del livsmedel att se upp för, då dessa kan vara giftiga för hunden. Även glykol eller växter, svampar och bär som förekommer i skog eller trädgård kan vara väldigt giftiga för hundar så läs på om olika sorter inför promenaden och var observant på vad hunden intresserar sig för. Nedan följer några livsmedel som inte ska ges till hundar och som du ska vara extra observant på:

  • Choklad. Detta är giftigt för hundar och vilken mängd de tål beror bland annat på hundens storlek. Symptomen kan bland annat innefatta kräkningar, inkontinens och i värsta fall även dödsfall.
  • Russin. Orsaken är inte helt kartlagd, men både torkade russin och färska vindruvor är giftiga för hundar. De kan få liknande symptom som vid förtäring av choklad samt njurskador och buksmärtor. Även här har dessvärre dödsfall inträffat.
  • Nötter. Hundar kan vara känsliga för nötter då de kan innehålla ett giftigt ämne som förekommer extra mycket i macadamianötter. Det kan dock gälla även andra nötter, som kan förgifta hunden. Därutöver är det vanligt med saltade nötter, vilket inte heller är bra för hunden då för mycket salt kan ge saltförgiftning.
  • Lök. Lök är giftigt för hundar då det innehåller ämnet allicin, som verkar toxiskt för hundar. Även små mängder kan orsaka förgiftning och det är därför viktigt att inte ge hunden dina rester som innehåller lök. Detta kan bland annat ge skada på lever och förgiftningen kan i värsta fall leda till dödsfall.

Detta var några fåtal giftiga livsmedel som du bör vara extra observant på när du lagar mat eller har mat stående framme. Det enklaste är att tänka på att hunden inte är byggd på samma sätt som människan och därför inte ska äta samma mat.

fusion