Blog

Hundproblem och problemhundar

Ingen hund är perfekt. Ju mer du lär känna din hund kommer du att märka att det är en individ som har sina unika egenskaper och karaktär. Din vardag med din hund är mycket betydelsefull ur flera perspektiv. Man brukar tala om problemhundar och hundproblem. Dock är det sällan en hund är en problemhund, utan det som saknas är förmågan att förstå varandra. Det finns en uppsjö av hundpsykologer idag i Sverige. Det man gör när man upplever att man har problem med sin hund, är att vända sig till en beteendevetare eller hundpsykolog. Man kan behöva privatträning och ha ett bollplank innan man kör fast. Det ska vara roligt att ha hund. Men för många kan det till och med bli förknippat med ångest att gå ut med hunden. Hunden kanske skäller på andra hundar, den rycker och drar i kopplet, den gör utfall mot andra hundar, den jagar jobbare eller cyklister om den är lös, den ylar när den är själv hemma eller sliter sönder inredningen i bilen om den lämnas där själv någon minut.

Vad man upplever som ett problem är olika ifrån person till person. Men man kan vara säker på att alla upplever problem med sin hund, oavsett om det är första hunden eller om man varit hundägare i 40 år. Man blir aldrig fullärd.

En hundutredare gör en problemhunds-utredning och träffar er flera gånger. Utredningen syftar till att göra en analys hur din hunds liv och vardag ser ut, och när problemen uppkom och när de ökade i intensitet. Vissa hundpsykologer kan man anlita per timme och andra erbjuder en hel problemhunds-utredning. Man får surfa runt och ta referenser ifrån andra hundägare i sin omgivning. Det finns branschorganisationer även för hundpsykologer. Det är lika viktigt när du väljer en hundpsykolog att ta reda på metoder och vad personen har för bakgrund.

Det är vetenskapligt bevisat att hundägare som tränar hundar i lydnad har färre problem med andra bekymmer. Hundträning som är straffbaserad ger även ökade aggressioner har det visat sig i flertalet studier.

fusion