Blog

Familjens rådslag

Om man bestämmer sig för att skaffa en fyrbent kamrat till familjen eller om man lever som singel är det viktigt att man funderar på några aspekter så att man väljer en hund som är anpassad efter ens egen livsstil och sin familjesituation.

Ibland är det barnen i familjen som drömmer om hund. Yngre tonåringar kan även hjälpa till med tillsyn och rastning det bör alltid vara den vuxne som har huvudansvaret. Ifall man är beroende av att barnen hjälper till att rasta hunden får man ta hänsyn till att deras schema växlar från termin till termin. Olika raser kräver olika mycket stimulans och det blir en ökad kostnad för hushållet med utrustning till hunden, mat och försäkring.

Ifall man lever i ett singelhushåll kan det bli ännu mer viktigt. En del arbetsplatser är hundtillåtna men man har ofta inga garantier för att det erbjudandet kvarstår, det kan ju börja en allergiker som gör att man plötsligt behöver hitta en hundtillsyn. Man kan ju även vara allergisk själv, så innan ett beslut fattas kan det vara bra att göra ett pricktest hos sin husläkare så man får reda på hur det förhåller sig innan. Det finns hundraser som är mer lämpade för allergiker men det är inte hundens päls som framkallar allergin utan protein i saliv och mjäll, man bör läsa information om pälsdjursallergi så några helt hundra procent allergivänliga hundar existerar inte.

Många fastnar för små dvärghundar som pomeranian, en söt dvärgspets med fluffig päls som många kändisar har, eller chihuahua. Då glömmer man ofta att rasen skäller ganska mycket eftersom den förr i världen använts som vakthund. Det är svårt att träna bort egenskaper som rasen är född med, då den är avlad för att alarmera och tala om vad den ser.

Om ni är en barnfamilj är det viktigt att föräldrarna sätter gränser för både hundvalpen och barnen. En hund är ingen leksak.

Tänk på att du ska ha hunden i tio till femton år. Det är också viktigt att ha folk i ett nätverk omkring sig som kan agera hundvakt om man behöver åka bort. Man skall tänka på att man blir ju inte lika fri med hund som innan.

Egenskaper? Är det viktigt för er att hunden är social mot omgivningen och andra hundar? Eller trivs du bättre med en reserverad hund? Hur är du som person, hur lever du ditt liv och hur är din boendemiljö?

Sjukdomar? Det kan bli viktigt att få vetskap om hur den hundrasen är drabbad av sjukdomar som är vanliga inom rasen. Pälsvård? Det tar tid och kostar och pengar att sköta pälshundar.

Vissa hundraser behöver en mycket erfaren hundägare, är det första hunden kan det vara bra att tänka på det så man undviker att köpa en alltför svår hund, allt för att få så bra förutsättningar som möjligt.

fusion