Blog

Aktivera hunden inomhus

Alla hundar behöver motion, oavsett ras eller storlek. Däremot behöver inte alla hundar komma ut och springa i timtal varje dag, utan kan nöja sig med motion på hemmaplan. Under vissa perioder, som till exempel under rejäl sommarvärme eller under extrem kyla, kan det vara rentav skadligt att motionera hunden utomhus. Att ta med hunden på en cykeltur när asfalten är stekhet kan ge skador och brännsår på tassarna, liksom den kan få köldkramp om det är för kallt ute.

Så länge hunden får komma ut ett antal gånger om dagen för att göra sina behov går det ingen nöd på den om den får sin dagliga aktivering inomhus när det inte är möjligt att vara utomhus. Med lite kreativitet från din sida kan du skapa en riktigt rolig och spännande stund för hunden. Beroende på vilken ras du har kan du välja att anpassa leken efter hundens egenskaper. En vallhund kan till exempel tycka att det är kul att få valla en stor boll inomhus, medan en hund som är van att spåra kan uppskatta att få leta godis inomhus.

Det är dock inget måste att anpassa leken efter hundens rasegenskaper, det går precis lika bra att testa något annat eller aktiviteter som just din hund gillar. Något som är enkelt att börja med och som brukar vara roligt för de flesta hundar är att leta efter godis. Spara tomma toarullar och stoppa sedan godis i dem, vik ihop kanterna och ge till hunden som får jobba en stund för att öppna ”paketet”. Ju snabbare den blir på att öppna desto mer kan du öka svårighetsgraden. Göm toarullen på olika ställen i hemmet och låt hunden leta. Tänk bara på att trappa upp gradvis och inte gömma den på för svåra ställen till att börja med.

Om hunden tycker att det är kul att spåra inomhus kan du testa att leka kurragömma med den. Be hunden att sätta sig ned och vänta medan du går och gömmer dig någonstans, till exempel bakom en soffa eller en gardin. Ropa sedan på hunden som får springa och leta efter dig. Garanterat en kul utmaning för hunden som kommer att bli förvirrad när den kommer att höra dig ropa men inte se dig! Glöm inte att ha godis med som du kan belöna hunden med så fort den hittat dig. Fler tips finns på.

Förutom att lägga olika spår inomhus finns det också aktivitetsleksaker du kan köpa till hunden där den får leta godis i olika hundpussel. Det går också utmärkt att träna lydnad inomhus och lära hunden olika sorters trick, som till exempel vacker tass eller rulla runt. Vad ni än hittar på kan du räkna med att hunden tycker att det är kul, vare sig det är en tur i elbil, promenad i skogen eller lek inomhus, eftersom det bästa den vet är ju att få vara med dig.

fusion