Blog

Att välja ras

Att välja rätt ras är nästan den svåraste uppgiften. Många har olika åsikter och det faller sig naturligt att man i första hand tycker om utseendet på en särskild ras och tycker att den är söt, charmig eller helt oemotståndlig – utan att tänka efter vad den har för karaktär och behov.

Det är väldigt viktigt att man noga går igenom de olika raserna hos Svenska Kennelklubben och verkligen läser även de negativa sidorna som kan påverka just ert kommande liv tillsammans.

Många tycker om t.ex. polarhundar som huskyn eller malamute för att de är enastående vackra med sina ofta blå ögon. Dock är de enormt krävande när det kommer till motionen, och du kommer aldrig att bli en genuin friluftsmänniska som går 4-5 timmar om dagen, åker skidor och börjar att fjällvandra rent mirakulöst bara för att du blir husky-ägare! När man köper en hundras som är helt fel för ens egen livsstil skulle konsekvensen bli att du känner ett ständigt tvång till olika aktiviteter bara för att hålla hunden lugn, och det är en situation som inte håller i det långa loppet.

Andra har blivit imponerade av bordercollies eller pudlar för att de ofta förekommer i media och på film för att de kan tränas till många olika konster och trick, och man vill gärna ha en intelligent hund! Dock är vägen väldigt lång till att få den där perfekta hunden som kan showa för omgivningen och briljera med sina olika trick. Det krävs enormt mycket träning och de hundraserna behöver ofta den mentala träningen, för annars utvecklar de snabbt oanade talanger i det som du inte vill lära din hund, men som de lär sig själv i brist på annan stimulans. Det vanliga scenariot när hunden är för smart för sin ägare är att hunden utvecklar problembeteenden som har sin grund i bristande mental aktivering.

Om man med sin första hund lägger sig på en aktivitetsnivå som ligger i linje eller till och med lägre än vad man har för rimliga förväntningar på en hund, uppstår sällan problem.

Barnfamiljen vill ofta ha en SNÄLL hund. Ofta tänker man på en golden retriver och labrador då det är vanliga familjehundar. Dock är det retrievers som behöver aktivering för att må bra och bli den harmoniska familjehunden som man söker. Apportering är något som passar dem och som även kan vara roligt för barnen att aktivera hunden med. Men även en golden eller labrador kräver aktivering utöver rent familjeliv. Det finns få hundar som trivs med ett liv som sällskapshund utan egen tid.

fusion