Blog

Att tackla en ilsken hund

Det händer inte ofta men under juli 2018 bets en ung man ihjäl av en hund i Ljusnarsberg. Hunden var en typisk kamphund och det är ofta dessa raser eller blandraser som orsakar dessa typer av skador och händelser. Dock kan vilken hund som helst vara aggressiv. Men hur går man då tillväga om man har en argsint hund? Det är ju nämligen så att det ligger på hundägarens ansvar att hålla koll på sin hund och fostra den så att den håller sig på mattan, så att säga.

Tips om din hund är av den argsinta typen

Om du har adopterat en hund och inte riktigt vet vad den har varit med om innan du kom in i bilden, så kan det vara svårt att avgöra vad som gör den ilsken eller rädd. Ilska bottnar nämligen i rädsla hos hundar. Har du emellertid köpt en valp och har fostrat den från början, så ligger oftast ansvaret på dig i varför den reagerar som den gör.

 

Det positiva är att när man vet vad som orsakar beteendet, så kan man göra något åt det. Hundar är egentligen inte så komplicerade – det gäller bara att veta orsaken till ilskan och vidta åtgärder.

Sätt tydliga regler

Ofta ser man hundägare som pratar till hundarna som om de vore barn. Man ser också tendenser att en dag låta hunden göra något och den andra dagen tillrättavisa den om den gör samma sak.

Detta bäddar för missförstånd. Hundar är inte barn och man kan inte ta med dem till Big Baby för att lugna ner dem genom att ge dem en gåva eller liknande när de trilskas. Regler måste vara klara från första stund och även tillämpas hela tiden för att hunden ska fatta vinken. Om hunden inte får hälsa på okända hundar från början när den är gullig valp, så får den inte heller hälsa när den blir äldre. Det gäller således att vara konsekvent. Låt hunden istället ha några få lekkompisar som den kan leka med och som den vet att den kan hälsa på.

Var tydlig mot människor

Vissa människor blir alldeles till sig när de ser en söt valp eller en fluffig hårboll och vill gärna komma fram och prata bebisspråk med den. Men då gäller det att du blir tydlig som ägare och säger åt folk, snällt men bestämt att de inte får hälsa. Annars kan det faktiskt resultera i ett aggressivt beteende och även snälla hundar kan vara oförutsägbar när en okänd person dyker upp bredvid dem.

Ta reda på din hunds förflutna

Om du adopterar en hund bör du ta reda på så mycket som möjligt om den så att du vet vad som eventuellt kan göra den rädd. Om du inte vet det men ser att hunden kan vara ilsken, så kanske du bör avstå från att just ta den hunden.

fusion