Innan man har haft en egen hund är det lätt att ha en drömbild av hur livet som hundägare kommer att bli och det är viktigt att ha realistiska förväntningar.
Man får helt enkelt sätta sig ned, alla som kommer att vara delaktiga för att komma överens om hur mycket tid varje familjemedlem är beredd att lägga ned på hunden, både under valp-tiden och som vuxen. En liten valp kräver även mycket tillsyn när den växer upp och man kan behöva planera för en hund i samband med sommarlovet eller en längre semester.
Försök att skissa på hur en vecka i ert hushåll kommer att se ut tidsmässigt. Vilka familjemedlemmar som är hemma vid olika tidpunkter och vem som kommer att bära ansvaret för valpen. Det kan vara en nyttig läxa för att se om ni har tid för att ha hund, både idag och längre fram.
I regel vill inte hunddagis ta emot valpar yngre än 6 månaders ålder. Om man själv inte har möjlighet att vara hemma i den utsträckning som krävs får man försöka hitta en släkting eller vän som är hemma på dagarna som kan hjälpa till. Ifall man är beroende av hjälp med passning av hunden är det även viktigt att det blir en individ som är lätt att hitta hjälp med, och där kommer även valet av ras att bli viktigt.
Man bör känna till att många hunddagis inte accepterar alla raser samt att det ofta även blir ett krav att man kastrerar en hanhund för att den ska smälta in i den miljö som är vardag för en hund på ett hunddagis.
I Sverige så är det Jordbruksverket som har föreskrifter över hur hundar bör skötas.