Blog

Motion och aktivering

En viktig del i varje hunds liv är vad den får för slags stimulans. Givetvis är din hund i behov av motion som får anpassas efter valpen eller den vuxna hundens ålder, men alla hundar mår även bra av mentala utmaningar. Olika raser och individer har här olika behov. Den aktivering som sker regelbundet är ofta den aktiveringsform som du själv tycker är rolig.

En hund är inte skapt för att leva ett stillasittande liv, inte i någon ålder i hundens liv. Att få röra på sig, springa, få nya doft – syn och hörselintryck är jätteviktigt för en hund, och den hund som lever ett för passivt liv är heller inte en lycklig hund. Om du redan är en aktiv friluftsmänniska när du skaffar hund kommer du inte få problem att motionera din hund. Dock ska du inte tänka att hunden ska få ditt stillasittande liv att förändras om den är aktiv och energisk. Om du av tidsskäl, sjukdom eller ålder inte har möjlighet att ge din hund motion behöver du låta någon annan ge det.

Det finns många olika trevliga sätt att ge en hund motion.

  • Många färdigvuxna hundar tycker mycket om att följa med ut på cykelturer där du kan använda en s.k springer som gör att hunden springer säkert.
  • Att gå olika vandringsleder och ha med sig ryggsäck gör din hund nöjd och Svenska Turistföreningen tillhandahåller även hundtillåtna stugor.
  • Din hund kan även bära sin egen packning i egna klövjeväskor som den bär på ryggen.
  • Vintertid är det många som låter hunden sitta fast i en sele vid ett midjebälte när man åker skidor.
  • Joggar du har du en glad vän som glatt springer jämte.

Att använda hjärnan och bli mentalt stimulerad är också viktigt för din fyrbenta vän. Som hundägare kan en helt ny värld öppna sig när du tar del av det stora kursutbud som finns för hundar.

fusion