Blog

Upplev naturen med hunden

Att hundar behöver promenader är förhoppningsvis solklart för alla vid det här laget. Promenaderna behövs givetvis för att hunden ska kunna utföra sina behov och få motion, men även för att ge hunden olika intryck, dofter och på så sätt stimulans. I allmänhet gillar hunden att utforska omgivningar och den kan därför vara den optimala följeslagaren när man vill åka på en naturupplevelse eller bara vandra i Sveriges vackra natur. Det finns dock några punkter man bör ha i åtanke innan man ger sig ut på längre och mer utmanande promenader än normalt, och några av dem kommer vi gå igenom nedan.

Att vänja och förbereda hunden på längre promenader

Precis som människor behöver hundar vänjas och tränas till att gå längre promenader, så börja med kortare sträckor och arbeta dig upp till rimliga vandringsledsnivåer. Det är även viktigt att man inte går från en enkel promenad till en betydligt svårare terräng, och tror att det är rimligt bara för att längden är likvärdig. Vad som är rimligt beror givetvis på hundens välbefinnande, kondition och förutsättningar i övrigt. Kanske är hunden redan van vid längre promenader på hunddagis eller med hundrastare, och det är därför viktigt med en dialog när man använder sig av sådana tjänster. Om man själv har ett liknande företag som riktar sig till hundägare är det en bra idé att vara synlig med olika profilprodukter såsom tygpåsar eller kaffemuggar, och här har printer.se ett stort utbud vilket gör att man kan välja det som känns rätt för det egna företaget.

Skydda hunden mot faror i naturen

Även om en promenad i naturen eller en ordentlig vandring kan vara underbar tillsammans med hunden, är inte allting frid och fröjd i naturen då det även lurar faror. Exempelvis kan det finnas giftiga saker för hundar ute i naturen, som exempelvis getingstick, paddor, glykol och giftiga växter. Därutöver måste man även vara förberedd på olika insektsbett eller till och med ormbett när man är ute med sin hund. Beroende på vandringslängd och terräng kan hunden behöva skor för att skydda tassarna, och man kan även behöva kontrollera tassarna längs promenadens gång samt smörja med lämplig salva när man kommer hem. Ett första hjälpen kit som kan hjälpa hunden vid exempelvis skador eller insektsbett är naturligtvis särskilt viktigt om man ska iväg på längre turer. Temperaturer kan också utgöra en fara för hunden och man ska inte ge sig ut på länge promenader när det är för varmt eller kallt för hunden. Det finns kläder, sittdynor och annat som kan hjälpa till lite extra när det är kallt.

Detta var några viktiga punkter att tänka över innan man bestämmer sig för att börja gå längre och mer ansträngande promenader med sin hund. Kanske ska man även kontrollera hundens hälsa innan större förändringar görs.

fusion